07.09.2020. - Ove godine, prvi put, učenici će imati priliku učestvovati na Balkanijadi fizike, koja će se održati online 24. oktobra 2020. godine. Izborno takmičenje za Balkanijadu se održava u dvije runde, a prva runda za učenike iz Federacije BiH se održala online već 5. septembra!

Finalno izborno takmičenje će se održati uživo 13. septembra, a na njemu će se za 4 mjesta u ekipi za Balkanijadu takmičiti 10 učenika iz FBiH i 10 učenika iz RSa. Učenik Gimnazije “Muhsin Rizvić” Kakanj, Elmir Kevilj, u prvoj rundi plasirao se među prvih deset učenika iz FBiH. Elmir je, marljivo radio i vježbao, te pokazao da, tokom ovog perioda pandemije Covid-19, razvijanje ljubavi prema nauci i  želje za takmičenjem u znanju nije prestalo. Nadamo se da će Elmir uspjeti izboriti mjesto u finalnom takmičenju i predstavljati našu zemlju na Balkanijadi fizike.
Datum održavanja Balkanijade je 24. oktobar 2020. Takmičenje će se održati tako da će četiri učenika koji budu u timu morati biti zajedno u učionici, sa vođama tima. Test će se raditi 4 sata i sve će biti pod videonadzorom. Gradivo koje prati ovo takmičenje je mehanika bez mehanike fluida i termodinamike, te električna kola.

Enida Mostić, prof. fizike

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u